HemOm ossArkivSitemap

Däcksson Partille

Vi hjälper dig med dina däck och fälgar!

2015-03-20

TPMS - Tire pressure monitoring system - Mäter ditt tryck i däcken! TPMS är ett system för övervakning av däcktrycket och de finns för två olika typer av system.
1. Det ena systemet är kopplat till bilens ABS system, där ett indirekt mäter rotationshastigheten på hjulen och upptäcker skillnader mellan dessa, med andra ord behövs inga sensorer behövs i hjulen.
2. Det andra systemet bygger på att det sitter en sensor i varje hjul som skickar information om lufttrycket till bilens dator. För att detta system ska fortsätta fungera krävs trycksensorer även i dina nya hjul.
Läs mer här hos transportstyrelsen.

 

2012-11-01


Så tyder du märkningen

Bränsleförbrukning

Till vänster på däckmärkningen hittar vi en energieffektivitetsgradering som visar däckets inverkan på bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen. Däcken svarar för ca 20 % av bilens bränsleförbrukning, främst beroende på sitt rullmotstånd. En sänkning av rullmotståndet kan därför förbättra energieffektiviteten för vägtransporterna avsevärt och på så sätt sänka CO2-utsläppen. Det är faktiskt så att det är däckets rullmotstånd, mätt i en maskin, som bestämmer dess energieffektivitetsklassificering.

Rullmotstånd

Vad är skillnaden mellan däck i klass A resp. G?
Skillnaden i rullmotstånd är avsevärd och avspeglar den tekniska utvecklingen sedd över flera generationer av däck. Bränsleförbrukning för en bil med däck av klass A jämfört med klass G är ca. 0,5 liter per 100 km. Detta ger en besparing på ca 80 liter bränsle sparas per år (vid en körsträcka om 15.000 km/år). 

Vilket är besparingar på mer än 1000 kronor per år för en personbil (vid ett bensinpris på 13/ l). Utöver en betydande besparing för konsumenten, innebär detta också stora fördelar för miljön genom att CO2-utsläppen sänks med 12 g/km.

Inbromsning på vått underlag

Bromssträcka

Till höger på däckmärkningen hittar vi en skala som visar däckets prestanda vid inbromsning på vått underlag. Mätningarna utförs på ett fordon i enlighet med betingelserna i EU-direktivet (hastighet, underlagets karaktär, vattendjup, temperatur…) 

Klassificeringen görs genom att prestandan för det testade däcket jämförs med ett referensdäck. 

Vad är skillnaden mellan däck i klass A resp. F? (för denna prestanda, som har med säkerheten att göra, kommer klass G inte att användas)
Skillnaden i bromssträcka på vått underlag mellan en bil med klass A resp. klass F-däck är över 10 meter.  Motsvarar ca 2 billängder.

Ljud utvändigt

Ljudnivå

Trafikbuller är en stor källa till irritation. På den nedre delen av däckmärkningen ser vi vilken ljudnivå däcket ger ifrån sig utanför bilen mätt i decibel.

Däck till salu


Vi är monteringspartner till:

Däckonline Bythjul.com Däck365